Välja sina strider

Innan man får barn har man en väldigt klar uppfattning om vad som är rätt och fel gällande barnuppfostran. Det verkar ganska solklart hur man ska bete sig som förälder för att nå den där balansen mellan kärlek och disciplin som barnen behöver för att må bra och växa upp i trygg och närande miljö.

Allt från vad barnen ska äta till hur de ska sova och vad de ska leka med för leksaker är självklarheter (inga skärmar, eventuellt enbart PEDAGOGISKA PROGRAM OCH APPAR UNDER MAX EN KVART OM DAGEN!) - innan man blir förälder. Vissa klarar sina mål hyfsat med första barnet, åtminstone så länge det är litet. Svårare blir det om/när tvåan dyker upp och de flesta kan nog skriva under på att med trean handlar vardagen nästan enbart om att överleva.

Disneytryck, glitter och superhjältar

I min vision skulle barnen kläs i ekologiska second-hand kläder, men jag hade inte räknat det enorma motstånd som dessa kläder skulle föra med sig. Man får verkligen omvärdera saker som förälder på riktigt och framför allt gäller det att välja sina strider. Just kläder till barn, tycker jag idag, hamnar långt ner på listan över vad man ska kämpa sig galen för med sina barn.

Vad menar jag då? Jo, mina småttingar vill helst gå klädda i kläder med Disneytryck, rosa glitter och superhjältar. Oerhört klyschigt och stereotypt... men jag låter dem välja för en smidigare och mer harmonisk vardag.

8 Jun 2020