Vi bör äta mer veganmat

Vi människor är allätare och det innebär att vi kan överleva på det mesta egentligen. Det krävs ingen särskild kost så länge vi får i oss alla näringsämnen, mineraler och annat som krävs för att leva och växa. I många tusen år åt vi i huvudsak växter av olika slag och kött som något extra. Idag är det tvärtom... Vi äter kött både till frukost, lunch, middag och kvällsmat och när vi ska festa så grillar vi kött. 

Det har blivit en överkonsumtion som i sin tur har gjort att köttindustrin behöver öka sin produktion och det leder till problem med både miljö och foderförsörjningen till djuren. Ett sätt att få bukt med detta är att gå över till att äta mer växtbaserat till vardags, och sedan ha kött kanske två till tre gånger i veckan. Glöm inte fisk för Omega 3! 

Gäller även tillskott

Många av de tillskott vi använder vid träning har animaliska produkter i sig som ska hjälpa till med återhämtning och uppbyggnad av kroppen. Men det finns faktiskt veganska alternativ. Vegansk kollagen är ett protein som fungerar både för veganer och för de som vanligtvis äter kött.

Sen är det svårt att gå över till att bli 100% vegan, det vet jag. Det har jag inte heller tänkt göra. Men om vi alla slutar äta kött en dag i veckan så kommer vi att hjälpa vår planet att återhämta sig och vi kanske slipper se klimatkrisen öka ännu mer än den redan gjort. 

14 Apr 2023