Mexikansk fest för stora och små

I dag ska vi alla ha fest, och det är något som barnen länge har sett fram emot, både barnen och vi vuxna. Barnen har fått hjälpa till och bestämt hur vi ska göra, förutom att vi vuxna har bestämt tema, nämligen mexikanskt eftersom vi kommer att fira Cinco de Mayo. Därför kommer vi att ha maskerad, så nu har alla fått välja varsin maskeradkostym.

Kalaset ska vara pyntat

Som vi har planerat detta kalas. Barnen har varit involverade och bestämt lekar och aktiviteter. Vi har köpt dukar, servetter, ballonger och en pinata från en väldigt billig affär på nätet. Vi ska ha en rolig lek med pinatan, som kommer just från högtiden Cinco de Mayo. Det är en mexikansk fest som firas runt om i världen till minne av att Mexiko fick eget styre. Det är en glad, sprittande fest, där alla klär ut sig i mexikanska färger, hattar och solglasögon. Vi spelar mexikansk musik, och dricker öl från Mexiko. För barnen är det en mycket rolig fest. En av festens höjdpunkter är nämligen att med en bindel för ögonen, slå på en pinat. Pinatan är en figur i gips, som är fylld med godis och hänger, till exempel i ett träd. Sedan får det barn som är på tur, ett basebollträ i handen och ska försöka pricka pinatan så den går sönder. Lyckan är när pinatan går sönder och allt godis ramlar ur.

Vi äter mexikanskt

Barnen gillar denna fest, för då får de sin älsklingsrätt; tacos. Det är en så bra bjudmat. Man steker bara lite kött, såsom köttfärs, eller kyckling i härliga mexikanska kryddor. Till det skär man bara upp massor med grönsaker, som tomater, gurka, salladsblad, lök och gör goda såser till. Jag kokar ihop en egen salsa, på solmogna tomater, hackad lök, hackad vitlök, massor med paprika, och lite chili. Jag smaksätter det med lime, solrosolja, svartpeppar, socker (!) och salt. Allt detta får koka ihop och sedan har man världens godaste salsa, som passar till allt möjligt, men bäst till tacos. Sedan rör vi ihop guacamole, med avokados, paprika, citron, tomater och salt och peppar, samt den oförglömliga vitsåsen, gjord på crème fraîche, majonnäs och vitlök. Så förberedelserna är minimala. Efter det är det bara att bjuda både barn och vuxna till bords. Hurra för Cinco de Mayo!

24 Aug 2017