Luftgevär till barnen?

Är du en av de grabbarna som växte upp med ett luftgevär hemma? Eller är du en av de killarna som önskade att ni hade ett när du var yngre? Snackar man med vuxna män så verkar det som att det finns dessa två kategorier av gossebarn (och ibland flickor också såklart). Men hur är det egentligen? Ska barn verkligen ha luftvapen? Det finns flera aspekter att ta hänsyn till:

  • Vapen dödar - Ja, vapen är byggda för att döda. Luftvapen är väl mer till för nöje än för jakt eller krig men är fortfarande en efterhärmning av "riktiga" vapen. 
  • Jakt är naturligt - Absolut! Att jaga och äta är något vi gjort så länge vi gått på två ben så det är inget konstigt. 
  • Barn kan skada sig eller andra - En luftgevärskula kan orsaka mycket skada på mjuka dlear av en kropp som exempelvis ögon. 

Med säkerhetstänk så kan även barn skjuta

Det är skoj att skjuta på en måltavla och det tycker både barn och vuxna. Om du som vuxen funderar på att köpa luftvapen så bör du tänka på säkerheten. Här får du några tips:

  1. Låt inte barnen skjuta på egen hand. 
  2. Skjut enbart på måltavlor, plåtburkar eller andra döda ting.
  3. Se till att det finns en vägg bakom måltavlan. 

Du kan också gå med i en klubb för luftgevärsskytte där barnen får lära sig hantera vapnen på ett bra sätt. Där får man också chansen att tävla mot andra och bli bättre. 

26 May 2020