Kan vem som helst få personlig assistans?

Ibland blir inte alltid livet som man tänkt. En familj vi känner fick en tös, som idag har behov av personlig assistans. Hon har personliga assistenter som hjälper henne i hennes vardag. Det fungerar rätt bra. Men hur är det egentligen med detta att ha rätt till personlig assistans Lomma? Jag har läst lite om detta och det är så att för att få det så måste man gå via sin kommun eller via Försäkringskassan. Det hela beror på hur många timmar per dag och vecka man har behov av. För att ha rätt till hjälp så finns det en del krav. Du måste bland annat vara i behov av hjälp med det som kallas grundläggande behov eller att ditt barn är i behov av det. 

Syftet med att ha assistans är att personen som får hjälp ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt som personen själv vill. Sedan måste funktionsnedsättningen finnas under en längre tid för att du ska kunna få personlig assistans. Personlig assistans är en del av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Få personliga assistenser

Att ha en eller flera personliga assistenter innebär att en eller flera personer hjälper dig med saker som du inte kan göra själv. De finns till där för att kunna hjälpa till med grundläggande behov så som att du ska kunna tvätta dig, kklä dig, gå på toa, kommunicera med mera. För att få assistans så ansöker man som sagt om det hos kommunen eller hos Försäkringskassan. Är det mindre än 20 timmar per vecka är det hos kommunen man ska ansöka, är det mer än så, då är det till Försäkringskassan man vänder sig med sin ansökan. 

18 Aug 2020