Bli ett pappaproffs

Många av de tips som finns på nätet kring barn, de riktas oftast till kvinnor. Men även pappor behöver ha tips och råd kring det mesta som har med barn, uppfostran och hur man ska göra. Värdefulla tips kring papparollen hittar du på https://pappastips.se/. Sedan tänkte även jag knattra ner lite tips och råd som du kan ta till dig, för att bli proffs på att vara pappa.

Första året

Första året med barnet är det allra viktigaste. Sjabbla inte bort det året. En del pappor säger att det inte är så kul det första året, då barnet är mycket med mamman, då det ammas och så vidare. Men grejen är att du som pappa har inte roligare än vad du gör dig! Delta aktivt första året med alla de saker du kan göra. Även om du inte kan amma, så finns det en massa andra saker du faktiskt kan göra! En sak för att få liknande närhet som barn och mor då de ammar är att du bär barnet i en bärsjal.

Mer värdefulla tips

När barnet ska sova, och läggas för natten, se till att du tar varannan läggning. Då är det en stund med mys och gos samt att barnet får regelbundna sovvanor. Sedan, när barnet blir lite äldre, välj kvanitetstid före kvalitetstid. Att hellre vara ute på gården 5 timmar än gå på bio 1,5 timme är en bra princip. Dock ska du inte strunta helt i kvalitetstiden. Gör saker med ditt barn, bara du och hen. 

Det är bra att lära dig att undvika onödiga konflikter med ditt barn, men för det ska du inte låta hen göra precis allt den vill, bara för att mamma inte är där.

Det är även viktigt att få pappa-pauser. Alltså tid för dig själv, utan barn, så turas om att få pappa-paus och mamma-paus. 

Missa inte heller att ta ut din pappaledighet. Det kommer att ge dig enormt mycket att vara hemma med barnet på heltid under en period. Då är det du som har koll på allt medan mamman jobbar! Se även till att ha kul med ditt barn!

3 Sep 2020